Je kunt er niet omheen: de hele wereld is in de ban van het Coronavirus. Dit heeft voor iedereen grote gevolgen. Ook ons leven staat nu even stil. Golftoernooien worden door de hele wereld gespeeld en dus kan je als tourspeler met gevaarlijke weersomstandigheden, ziektes of oorlog te maken krijgen. De PGA Tour en de European Tour zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van de spelers en hun familie, waardoor er soms toernooien last minute worden afgelast. De European Tour had daarom al snel de beslissing genomen om de golftoernooien voor de komende tijd te cancelen of verplaatsen naar een later moment. De PGA tour heeft donderdagavond ook The Players na 1 dag gecanceld en iedereen naar huis gestuurd.

Op dit moment is alles tot en met The Masters afgelast. Wanneer er weer officiële toernooien gespeeld gaan worden, is nog niet bekend.

Besmettingsgevaar

Een paar weken geleden kwam het voor mij al dichtbij toen ik op Dubai International de lange rijen voor de wastafels zag en veel mensen op het vliegveld droegen mondkapjes. Ik besefte dat ik ook mijn eigen hygiëne in de gaten moesten houden en iets vaker mijn handen moest gaan wassen.

Vanaf dat moment waren ook de spelers zich er meer van bewust dat met al het reizen en het hangen op vliegvelden de risico’s en besmettingsgevaar groter werd. Het vliegtuig vanuit Saudi-Arabië zat daarom ook vol met golfers die zichzelf probeerde te beschermen met mondkapjes, handontsmetter en meegenomen handdoekjes. Ook op het vliegveld van Muscat heerste er angst. Er stonden urenlange rijen bij de douane om formulieren in te vullen en testen af te nemen bij iedereen die het land in kwam. Iedereen moest door een speciale scanner om te kijken of je koorts/verhoging had. Die week was er ook grote paniek toen twee Italiaanse spelers ziek werden en meteen in quarantaine werden geplaatst. Gelukkig bleek het gewoon griep te zijn en konden ze net op tijd alsnog aan het toernooi deelnemen

Bijzondere omstandigheden

In het verleden zijn er door verschillende omstandigheden vaker toernooien afgelast. In 2001 bijvoorbeeld ging de Ryder Cup niet door vanwege de aanslagen op het World Trade Center. En eind vorig jaar werd er nog een toernooi in Hong Kong uitgesteld vanwege de aanhoudende heftige demonstraties in dat land.

Het is logisch dat de European Tour geen risico’s neemt en besloten heeft om alle toernooien uit te stellen. Dit heeft voor het speelschema van alle spelers echter veel consequenties. Zo heeft Joost sowieso geen toernooien tot en met 30 april. Ook is dat nog niet zeker of het vanaf dat moment wel weer veilig is om iedereen over de wereld te laten vliegen.

Lege schappen in de supermark

Wij krijgen meteen veel vragen over hoe de Tours hier mee omgaan wat betreft speelrecht voor volgende jaar en/of inhalen van toernooien. Dit is uniek en zij weten ook nog niet hoe dit gaat uitpakken.

Het is erg beangstigend! Ik hoop dat iedereen verstandig is en zich aan de richtlijnen van het RIVM houdt. Ook ik heb daarom mijn ladies only toernooien gecanceld en wat toiletpapier, noodels en pasta extra gekocht. Hopelijk kunnen we het virus snel verslaan, maar een puntje van positiviteit is dat Joost een paar weken gezellig thuis is.

Share: