Zoals ik al eerder heb geschreven, doet de European Tour er nu tijdens de pandemie alles aan om het zo veilig en gezond mogelijk te houden voor de spelers. In het hotel maar ook op de baan hebben ze een paar trucjes zodat de spelers en caddies zo min mogelijk iets hoeven vast te pakken om verspreiding eventueel kunnen beperken.

Corona cup

Op de oefengreen zijn de holes nu minder diep gestoken, zodat je er niet met je hand in hoeft om de bal te pakken. Er ligt een soort plaat in waar de bal bovenop blijft liggen. Voor in de baan heeft de Tour een speciale cup gemaakt, zodat niemand meer de vlaggenstok aan hoeft te raken. Als je de bal uit het gat wilt halen, haal je de club langs een haak en trek je hem zo uit de hole. Handig en veilig. Want uitholen moet natuurlijk gewoon kunnen, ook in Coronatijd. Het doel van golf blijft tenslotte om de bal in zo min mogelijk slagen in dat gaatje te krijgen. 

Toen en nu

Een aantal weken geleden, toen ik Joost aan het caddieën was, had ik toch wat vragen over de hole. Omdat Joost niet al mijn vragen kon beantwoorden, heb ik zelf wat research gedaan naar dat frustrerende ‘gaatje’ in het gras.
Het begon allemaal in 1891, toen The Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews (The Home of Golf) de diameter op 10,8 en de diepte op 10 cm liet vastleggen in het ‘grote golfvoorschriftenboek’. Sinds die tijd is er nooit meer iets veranderd aan de hole of aan het golfspel.

Al wordt er soms wel iets van afgeweken. Zoals bij de Dubai Desert Classic, waar de cups één dag per jaar een andere kleur hebben: om geld in te zamelen voor Pink Ribbon zijn op vrijdag alle cups roze (I like). Een mooie manier om stil te staan bij borstkanker.

Voor veel golfers blijft ook de cupmaat onderwerp van discussie; zij zouden de hole graag groter willen hebben. Maar de R&A is erg traditioneel en zal niet snel de officiële maten veranderen. Om het golfspel interessanter te maken voor een jonger publiek zijn er tegenwoordig bij de amateurs wel verschillende varianten op de officiële hole. Zo is bij voetgolf het gat net groot genoeg om er een voetbal in te schoppen. Daarnaast zijn er ook spelers die juist met kleinere holes oefenen, net zoals er golfbanen zijn die deze op hun oefengreens hebben. Als je oefent op een cup die nauwelijks groter is dan de bal, dan lijken de holes als je de baan in gaat zo groot als emmers.

Dit bericht verscheen eerst in Golfers Magazine

Share: