Jarenlang stond het Dutch Open in september op de agenda. Net na de zomer begon het altijd te kriebelen bij Joost en mij, en je merkte dat het dan ook in Nederland begon te leven. Nu wordt het toernooi maanden eerder gespeeld en heb ik nog weinig mensen over gehoord dat zij ernaartoe gaan. Natuurlijk hoop ik dat het toch net zo druk wordt als andere jaren. Overigens is een toernooi in mei ook leuk om het golfseizoen te openen voor alle Nederlanders. Tijdens deze week kan iedereen weer enthousiast worden gemaakt, om vervolgens lekker zelf de hele zomer te golfen op de prachtige banen in Nederland.

Bij Joost, ambassadeur en tweevoudig winnaar van het Dutch Open, begint de voorbereiding al ruim van tevoren. Al maanden voor het toernooi heeft hij interviews en fotoshoots. Daarom is het voor Joost wel fijn dat het toernooi dit jaar wat eerder in het seizoen plaatsvindt. Vaak moest hij in de drukste periode van het jaar al die verplichtingen tussendoor plannen. Nu wordt het voor het eerst wat rustiger in de tweede helft van het seizoen.

Het Open wordt voor de tweede keer op Bernardus gespeeld. Het is interessant om te zien hoe de baan er ten opzichte van september bij ligt. Alle greenkeepers zijn al maanden druk bezig om de baan te prepareren en ik hoop dat zij hem net als in september in fantastische conditie krijgen. Dat zal niet makkelijk zijn. Mei is ten opzichte van september een stuk minder gunstig. Je hebt veel minder zonuren gehad, waardoor het gras minder heeft kunnen groeien. Ook het herstel van de baan zal nu anders zijn.

De laatste paar jaar was het lastig om een sterk veld te krijgen. Het Dutch Open zat tussen Itali├ź en Wentworth in, twee van de grootste toernooien van het jaar, waardoor veel spelers een weekje rust namen. En om het jaar werd het Dutch Open in dezelfde periode gespeeld als de Ryder Cup, waardoor de grootste namen ons kikkerlandje links lieten liggen. Dit jaar hebben we daar minder last van. Alleen het PGA Championship zit er nu een week voor en na ‘ons Open‘ staat er een toernooi in Hamburg op de agenda. Daarom zijn er een paar bijzondere golfnamen morgen te zien in het zuiden van ons land.

Ik kijk ernaar uit. Het Dutch open is voor mij altijd een klein feestje, waar ik veel Nederlandse golffans ontmoet en de rondes loop samen met familie en vrienden. Joost speelt donderdag om 13:30 uur en vrijdag 8:30 uur. Maar eerst vanavond! Hij is een groot Feyenoord fan, dus we zullen zeker ergens voor de tv zitten. Hopelijk start Joost morgen met een de overwinning van Feyenoord in zijn achterhoofd ­čÖé

Nog geen kaartje voor het Dutch Open. Koop ze nu Misschien zie ik je dan deze week op Bernardus!

*Deze blog verscheen eerst in Golfers Magazine*

Share: