Het golfjaar 2019 zit er voor ons op. Na de 23 toernooien die Joost dit jaar heeft gespeeld, kwamen de Final Series: drie grote wedstrijden, achtereenvolgens gespeeld in Turkije, Zuid-Afrika en Dubai, waar alleen de beste zeventig van de European Tour aan mee mogen doen. Ze worden ook wel de ‘gratis-geldtoernooien’ genoemd: er is geen cut, iedereen speelt dus vier rondes en in het laatste en grootste toernooi van het jaar ging de winnaar Jon Rahm zelfs met drie miljoen + twee miljoen euro bonus naar huis.

Zuid-Afrika

Zelf ben ik Joost achterna gevlogen naar Zuid-Afrika en Dubai. Zuid-Afrika, waar gespeeld werd in Sun City, is altijd een van mijn favoriete weken omdat er elk jaar naast golf veel leuke dingen gebeuren. Zo ben ik een paar keer op safari geweest waar ik de big 5 heb gezien. Wat het meeste indruk heeft achter laten, was een kudde olifanten die heerlijk op de weg lagen. Verder heb ik een krokodillenfarm bezocht en worden er altijd diverse diners georganiseerd. Samen met alle spelers en caddies konden we ook dit jaar weer genieten van de lokale keuken en de Afrikanen lieten hun danstradities zien. Het was bijzonder omdat we een bbq tussen de wilde dieren midden in het safaripark hadden, beschermd door niet meer dan een klein draadje en wat fakkels.

Zuid-Afrika geeft altijd een bijzondere sfeer omdat de mensen zo lief zijn. Mensen zijn daar blij met kleine dingen. Elk jaar nemen wij oude schoenen en shirts mee om daar aan de locale mensen te geven. Het is mooi om te zien dat ze elk jaar weer trots, in onze meegebrachte kleding lopen.

Dubai

Dubai vind ik erg gaaf, omdat wij daar 2 a 3 keer per jaar komen voelt het voor mij altijd een beetje als thuiskomen. Tijdens dit toernooi kregen alle 50 gekwalificeerde spelers een kamer in een van de bekendste hotels ter wereld, het Atlantis.

Hier werd de winnaar van de Race to Dubai bekend, die zo’n twee miljoen euro extra verdient. De laatste holes waren spannend! Tommy Fleetwood, Bernd Wiesbergen en Joh Rahm konden deze bonus nog winnen. Maar alles liep goed voor Rahm die na de overwinning totaal 5 miljoen euro mee naar huis mocht nemen.

Wat ik zelf leuk vind, is dat er altijd veel Nederlanders komen kijken. Veel mensen in oranje en Joost werd goed en luid aangemoedigd. Je merkt dan zeker dat het het laatste toernooi van het jaar is. Alle spelers hebben hun familie en soms vrienden mee. In de players lounge merk ik dan ook een soort van rust. Na de laatste put op zondag zitten ze lekker in de zon met een koud biertje en wenst iedereen elkaar fijne feestdagen.

Het schema voor 2019 was op 25 november afgelopen. Niet getreurd, het nieuwe seizoen deze week al in Zuid-Afrika. Joost en ik zijn terug naar huis gevlogen en speelt in december geen toernooien. Nu eerst genieten van de donkere en koude dagen thuis.

Deze blog verscheen eerst in Golfers Magazine

Share: