Joost sloeg afgelopen maand twee hole in ones in 1 week tijd. Dat is best bijzonder. De kans op een hole ­in ­one is onge­veer 1 op 33.000 voor een gemiddelde golfspeler en 1 op 3.720 voor een professional. Is dat een gokje waard? Wel als je van gokken houdt. Sommige mensen vinden het spannend, andere vinden het helemaal niks. In de Engelse familie van mijn vader is het de normaalste zaak van de wereld. Mijn opa deed niet anders. De hele dag zat hij voor de tv naar alle sportwedstrijden te kijken waar hij een paar pond op had ingezet. Golf, voetbal, paardenraces: het maakte niet uit. Mijn oom en tante hebben zelfs hun eigen manege met renpaarden en als jong meisje werd ik al meegenomen naar honden­ of paardenraces. Ik weet nog goed dat we met het hele gezin voor de televi­sie stonden te juichen en te schreeu­wen tijdens de Grand National, een beroemde paardenrace. Zelf heb ik nog nooit gegokt op een evenement. Wel vind ik het leuk om een avondje naar het casino gaan om gezellig wat te drinken en mensen te kijken.

In Engeland is het heel normaal om op sportevenementen te wedden. De Engelsen gokken op alles. Tientje op wie het dichtst bij de hole slaat, wedden op wie in de top 10 eindigt, wie wint, wie de cut mist, en ga zo maar door. De Europese Tour heeft sinds een paar jaar een toernooisponsor in Engeland, de bookmaker Betfred.

De laatste keer dat Joost en ik bij mijn familie op bezoek konden gaan, is alweer bijna twee jaar geleden. Het was de week voor het Betfred Masters. We liepen met mijn opa en oma langs een wedkantoor waar een grote poster van Tommy Fleetwood in het raam hing. Natuurlijk moest mijn opa naar binnen om vijf pond in te zetten. Het was de laatste keer dat ik hem zag, want niet veel later is hij overleden. We zullen dus nooit weten op wie opa toen gegokt heeft, maar ik heb wel een vermoeden.

Wij bleven buiten wachten en de men­sen die voorbij liepen keken vreemd op toen ze Joost daar zagen staan.
Ben jij Joost Luiten? Meteen pakten die jongens wat cash en renden het wedkantoor binnen. Het was erg grappig om te zien, het hele kantoor stond vol en de mensen zwaaiden toen we terugliepen. Ik denk dat het halve dorp die week op het golftoernooi heeft gewed.

Bij toernooien in Engeland wordt er zelfs in het publiek gegokt, merk ik als ik er tussendoor loop. ‘Wedden dat die speler dichterbij slaat? Als ik gelijk heb, haal jij bier.’ Of: ‘Jij rijdt naar huis als deze bal in de hole gaat.’

Met een gokje tijdens een sport­ evenement, of dit nu voetbal, een paardenrace, golf of het Eurovisie Songfestival is, maak je de wedstrijd voor jezelf extra spannend. Maar doe dit wel alleen met wat klein­ geld, geld dat je echt kunt missen.

Share: