Het seizoen 2023 is begonnen, die van LIV Golf ook bijna. Het debuut van deze nieuwe tour ging niet bepaald stilletjes. Ze wilden namelijk spelers van de DP World Tour en de PGA Tour naar zich toe trekken. Er waren beschuldigingen over en weer en zelfs de rechter moe(s)t er af en toe aan te pas komen. Gister is er bekend gemaakt dat Thomas Pieters ook vanaf nu officieel voor de LIV zal spelen.

LIV Golf werd neergezet als geldmachine en the place to be voor alle spelers. Onder de spelers was het vooral in het begin een hot topic. Wie durft er over te praten? Wie gaat de overstap maken? Maar ook: wat gaat er gebeuren met de andere tours? Al snel kwamen er verhalen dat ‘overstappers’ geschorst zouden worden, hoge boetes zouden krijgen of levenslang verbannen zouden worden bij alle golftoernooien. Al snel kwamen grote namen naar voren die er heen zouden gaan, zoals Lee Westwood, Dustin Johnson, Brooks Koepka en Ian Poulter.

Inmiddels is duidelijk dat de PGA Tour het harder speelt dan de DP World Tour. Op dit moment zijn de LIV-spelers nog voor het leven geschorst voor alle toernooien die de PGA Tour organiseert. De DP World Tour heeft het geprobeerd, maar werd teruggefloten in een kort geding. Het gevecht in de rechtszaal is nog niet gestreden. De PGA Tour moet pas begin 2024 voor de rechter verschijnen, dus tot die tijd zal het beslist onrustig blijven tussen de drie tours.

Onder de spelers wordt er natuurlijk nog steeds wel over gesproken, maar de hype is wel wat weggezakt. De overstappers worden door de meeste spelers iets meer geaccepteerd, al zullen er zeker nog momenten zijn dat het ongemakkelijk wordt. Bijvoorbeeld het akkefietje tussen Rory en Patrick Reed begin van het jaar in Dubai. De spelers van LIV Golf mogen namelijk wel spelen op de DP World Tour, maar andersom zijn DP World Tour-golfers niet welkom bij LIV.

De tours zullen een onderlinge verstandhouding moeten opbouwen en er uiteindelijk met elkaar uit moeten komen. Er moeten afspraken worden gemaakt over hoe het gaat met wereldranglijstpunten, de Majors, de Ryder Cup, etcetera.

Je ziet nu dat het de tours sterker maakt. Meer concurrentie betekent dat iedereen een tandje bij moet zetten om de ander de baas te blijven. Je ziet het nu al. De PGA Tour heeft het prijzengeld per toernooi flink verhoogt, en ook de DP World Tour heeft plannen om de prijzenpot te laten groeien.

Je kunt filmpjes van LIV zien in de nieuwe Netflix serie full swing

Het is in ieder geval interessant om te volgen, en de toekomst zal uitwijzen hoe het zich allemaal verder ontwikkelt.

*Deze blog verscheen eerst in Golfers Magazine *

Share: