Het is altijd spannend om een samenwerking of relatie te beëindigen, vooral als die lange tijd geduurd heeft. Voor Joost is dit moment nu aangebroken.

Na een samenwerking van twintig jaar is hij gestopt met zijn coach Phil Allen. Als klein jongetje dat door zijn oom werd meegenomen naar de golfbaan kreeg Joost zijn eerste jeugdles van Phil op Golfcenter Seve in Rotterdam. Daarna groeiden ze samen naar de top van de golfwereld. Joost kijkt met een goed gevoel terug op de vele mooie momenten die hij samen met Phil heeft beleefd. Maar na al die jaren heeft hij toch besloten om met een andere coach in zee te gaan. Ook al merkte ik dat hij het een spannende tijd vond om na zoveel jaren iets nieuws te proberen.

Van de zes overwinningen en de 27ste plaats op de wereldranglijst tot de gemiste cuts en blessures: Joost en Phil maakten het allemaal samen mee. Maar nu is het dus tijd voor iets nieuws. Een grote verandering kan je soms verder helpen en bovendien nieuwe energie en input geven. Wij hebben veel gesprekken gehad aan de keukentafel samen en na goed nadenken en alle opties te hebben bekeken, heeft Joost ervoor gekozen om met Jamie Gough te gaan werken.

Joost aan het trainen met coach Jamie,
fysio Bas en caddie Martin

Ze zijn nu een paar weken samen aan de slag en Joost heeft al veel van hem opgepikt. Al is het natuurlijk even wennen om na zo veel jaar opeens iemand anders naast je te hebben staan die met je swing bezig is. Jamie is altijd aanwezig op de toernooien die Joost speelt, waardoor ze kunnen werken als dat nodig is. Ook kunnen ze nu onder wedstrijdcondities trainen. Jamie loopt elke dag een aantal holes mee om te kijken hoe Joost speelt onder toernooidruk. Vanaf de eerste dag voelde het goed en zijn ze alle twee blij met deze nieuwe samenwerking.

Het is natuurlijk wel anders om een coach te hebben die in het buitenland woont. Maar omdat ze elkaar veel zien op toernooien kan Joost in de weken dat hij thuis is aan dezelfde drills blijven werken. Ook zal Jamie af en toe naar Nederland komen en werken ze veel via Facetime of stuurt Joost filmpjes van zijn swing waarop hij feedback krijgt.
Jamie Gough heeft veel ervaring met Tourspelers. Als coach van onder anderen Charl Schwartzel, Thomas Bjørn en Andy Sullivan heeft hij meerdere toernooioverwinningen op zijn naam en weet hij dus wat belangrijk is voor een golfspeler van dit niveau. Niet alleen Tourspelers vinden hem trouwens goed. In 2003 heeft Golf Digest Jamie uitgeroepen tot Number one teacher in South Africa. In 2004 werd hij PGA Teacher of the Year en in 2017 Teacher of the Year in Europa. Dat zegt genoeg.

Ik hoop dat Joost en zijn nieuwe coach snel een trofee in handen zullen hebben. Op naar donderdag waar Joost het Dutch Open speelt.

Share: