We kunnen er nog steeds niet omheen, de pandemie. Handen wassen, afstand houden, mondkapje op en testen. Sinds januari probeert de European Tour langzaam weer een beetje terug naar ‘normaal’ te gaan. De spelers mogen nu naar sommige landen een ‘+1’ meenemen. Dat is een coach, fysio of partner. Vorig jaar heb ik Joost in coronatijd gecaddied en kwam ik erachter dat het heel heftig is om voor weken ‘opgesloten’ in je hotelkamer te zitten. Vanwege de Nederlandse maatregelen heb ik besloten om nog even te wachten om Joost achterna te reizen totdat het veiliger is, ook al zijn we dan langer dan een maand van elkaar zijn gescheiden. Ik kijk er echt naar uit dat ik weer mee kan. Het is soms wel erg saai en eenzaam wanneer je de hele dag alleen thuis aan het werk bent. Joost stuurt dan bosjes bloemen op, waardoor ik elke keer aan hem denk als ik ze zie staan.

Hotelquarantaine

Het moeilijkste voor de European Tour zijn niet de regels op de locatie zelf, maar het feit dat ze te maken hebben met spelers van over de hele wereld, waarbij elk land zijn eigen regels hanteert. Sommige spelers uit bepaalde landen worden geweigerd omdat zij uit een risicogebied komen, of moeten golfers uit Nieuw-Zeeland, Australië en Groot-Brittannië bij terugkomst 10 tot 14 dagen in hotelquarantaine. Je merkt dat spelers geen toernooien meer willen spelen omdat het reizen steeds lastiger of erg kostbaar wordt (dat quarantainehotel moet je zelf betalen) en je nog langer van huis bent. Een goede vriend van ons, Ryan Fox, komt uit Nieuw-Zeeland. In december is hij voor de eerste keer vader geworden en nu moet hij zijn pasgeboren kindje nog langer missen. Hij staat achter het raam van zijn hotelkamer te zwaaien naar de parkeerplaats waar zijn gezin staat. De European Tour doet hun best en probeert elke week om samen met de locale regering zoveel mogelijk spelers uit alle landen toe te laten. Soms lukt het niet en is het dan ook niet eerlijk voor de uiteindelijke ranking.

Testen

Voor Joost wordt het ook steeds lastiger om te reizen. Bij vertrek is hij verplicht om elke keer een PCR-test te doen. Omdat het voor reizen is en hij geen klachten heeft, moet hij altijd langs een privékliniek. Vaak wordt hij bij aankomst op het vliegveld opnieuw getest en nog een keer in het hotel en op de golfbaan, waarbij de laatste tests worden geregeld door de European Tour.

Reizen vanuit Nederland kan nog, maar terug naar huis is lastiger. Een dag van tevoren de PCR-test lukt nog wel, die heeft de Tour altijd bij zich. Maar de nieuwe regel waarbij je maximaal vier uur voor je vlucht een antigeen-sneltest moet laten afnemen, is niet altijd haalbaar. Zeker niet als je niet uit de ‘bubbel’ mag, je vlucht om 7.00 uur gaat en je deze test ergens midden in de nacht vandaan moet halen. Of nog moeilijker, niet in elk land is de sneltest legaal. Zoals in het Midden-Oosten was het niet mogelijk om aan die antigeen-test te komen omdat zij die daar niet mogen gebruiken. De test moest Joost zijn manager samen met de Tour snel vanuit een ander land laten invliegen. Bij terugkomst moet Joost in thuisquarantaine en mag hij hij alleen onder voorwaarden de deur uit om te trainen. Ik hoop dat het vaccineren snel gaat en dat we binnenkort weer allemaal terug naar het oude leven kunnen, met reizen, op bezoek bij vrienden en lekker uiteten.

Dit bericht verscheen eerst in Golfers Magazine

Share: