Het is altijd verschrikkelijk als je de golfbaan opkomt en je ziet dat er schade is aangericht. Je voelt je machteloos en probeert het zo snel mogelijk te herstellen, zodat de golfers er geen last van hebben.

Natuur

Er zijn verschillende oorzaken van schade. Het kan bijvoorbeeld aangericht zijn door de natuur. Sommige gedeeltes zijn zo nat dat een baan onder water komt te liggen. Ook kunnen er bunkers instorten of bomen omvallen. Begin van het jaar werd het toernooi 1 dag uitgesteld omdat de bunkers in Dubai waren ingestort en vol met water lagen. Of de driving-range wordt door een ballenraper kapotgereden omdat hij in de modder wegzakt. Extreme droogte is ook een hel voor de golfbanen. Op veel banen wordt er twee keer per dag gesproeid en dat is ‘s zomer niet altijd genoeg. Het gras brandt dan gewoon weg en zo je krijgt gele plekken.

PGA & DP Tour

Meestal wordt er geen ruchtbaarheid aan gegeven, omdat het slechte publiciteit is, maar ook op golfbanen waar toernooien van de PGA Tour of DP World Tour worden georganiseerd, hebben ze helaas te maken met vandalisme. Vaak zijn het activisten die het er niet mee eens zijn dat er een golfbaan ligt of een toernooi wordt georganiseerd. Vorig jaar was er in Europa een baan waar activisten twee dagen voor de wedstrijd een aantal greens hadden vernield. Zij waren boos omdat er water werd gesproeid om de golfbaan groen en gezond te houden. De organisatie heeft de plekken maar groen geverfd en de camera’s op plekken gezet zodat je er op televisie niks van zag.

De mens

Hoe vervelend natuurlijke schade ook kan zijn, het is minder frustrerend dan moedwillig aangerichte schade door mensen. Ook bij ons op The Dunes hebben wij helaas regelmatig te maken met schade of diefstal op de golfbaan. Kattenkwaad uithalen: zij stelen dan de teeboxen, vlaggen of zelf hebben wij een keer gehad dat de buggies mee zijn genomen.
Of neem golfbanen waar crossmotoren overheen slippen, zodat de bandensporen maanden later nog zichtbaar zijn. Wij hebben ook boeken vol met aangiftes bij de politie liggen. Het kost vaak veel geld en energie om de schade weer te repareren.

Ook golfers richten regelmatig schade aan. Ze leggen plaggen niet terug of repareren pitchmarks op de green niet, wat je wekenlang blijft zien. Dus een tip voor alle golfers: help de greenkeepers een handje door je eigen schade te herstellen, want samen moeten we de Nederlandse golfbanen mooi zien te houden.

Dieren
Ten slotte bevinden zich dieren onder de vandalen. Een aantal jaar geleden was de cup op de green van hole zeven van The Dunes helemaal uitgegraven. We hadden geen idee wat er gebeurd was, totdat de greenkeeper een pepernoot vond. Tijdens de Sinterklaas wedstrijd de dag ervoor waren er pepernoten gestrooid en een aantal daarvan was in de cup terechtgekomen. Een vos had die nacht geprobeerd ze eruit te halen. Achteraf hebben we er wel om kunnen lachen.

*Deze blog verscheen eerst in Golfers Magazine *

Share: