Het ene sieraad is handiger om tijdens een rondje golf te dragen dan het andere. Als ik tijdens mijn werk op The Dunes mensen met een automatisch horloge bij de receptie zie, vraag ik vaak of ze weten dat het onverstandig is om daarmee te golfen. Vaak krijg ik dan te horen dat ze hun horloge altijd omhouden.

Dat kan heel lang goed gaan, maar uiteindelijk kan het horloge toch stukgaan. Als je dan teruggaat naar de winkel om het te laten maken, zien ze meteen dat het door een klap is gebeurd. En áls ze hem al kunnen repareren, valt dit nooit onder de garantie. Ik ken iemand die net een nieuwe Rolex had gekocht en na een aantal ballen op de driving range het binnenwerk kapotsloeg. Het gaat niet alleen om het merk Rolex maar om alle automatische horloges. Zelfs na één swing kun je al het uurwerk aan de binnenkant kapotslaan.

Bubba Watson speelt golf met een Richard Mille (RM) van € 300.000 om zijn pols. En op internet staat dat hij in 2012 een horloge droeg van meer dan een half miljoen. Voor dat geld heb je wel wat, want het model RM 038 is speciaal gemaakt om tegen de G-krachten en klappen van de golfswing te kunnen. Sommige pro’s zie je na de laatste putt voor een interview hun horloge omdoen, meestal omdat ze worden gesponsord.

Als je toch een horloge wilt dragen en geen half miljoen hebt liggen, kun je beter een speciaal golfhorloge aanschaffen. Deze horloges kunnen afstanden aangeven en soms zelfs scores bijhouden. Pro’s mogen deze afstandsmeters tijdens wedstrijden niet gebruiken, maar gewone clubgolfers wel. Doe er je voordeel mee. Ook ontwikkelen ze tegenwoordig speciale kettingen of armbanden om beter te presteren. Je gelooft erin of niet. De meeste magneetsieraden zijn voorzien van een of meerdere magneten die zorgen dat je bij lichamelijke inspanning meer kracht krijgt of juist soepeler wordt. Ook kunnen ze bijdragen aan een beter slaappatroon of stress verminderen.

Een aantal maanden geleden waren wij in Tokyo en daar lagen de schappen vol met magneetsieraden speciaal voor golf.

In het verleden heeft Joost verschillende magneetarmbanden gedragen. Dat was een beetje bijgeloof. Nu draagt hij alleen zijn trouwring en een armbandje dat hij heeft gekregen voor onze bruiloft.

Een sieraad moet goed voelen en niet tot last zijn tijdens je spel. Een aantal spelers draagt een speciale trouwring van silicone, die je minder voelt, of helemaal geen ring. Na aan aantal dagen wennen heeft Joost gelukkig geen last meer van zijn trouwring. Wel heeft hij hem na een dag trainen naar zijn andere hand verplaatst.

*Deze blog verscheen eerst in Golfers Magazine*

Share: