Begin december is het nieuwe golfseizoen van de DP World Tour alweer begonnen, met drie toernooien in Zuid-Afrika en nu in het Midden-Oosten. Hoe kwalificeer je je eigenlijk om op deze tour te mogen spelen? Dat was mijn vraag nadat Joost vorig jaar niet genoeg punten bij elkaar had gespeeld om in 2023 speelrecht te hebben. Maar er zijn meerdere manieren om je kaart te behouden of te halen.

Tijdens elk toernooi op de DP World Tour verdien je prijzengeld én punten. Die laatste zijn belangrijk om te kijken waar je eind van het jaar eindigt in de Race to Dubai. Het is van belang om in deze ranking zo goed mogelijk te eindigen, want de uitslag van het jaar ervoor bepaalt in welke toernooien je mag spelen. Eindig je in de top 110, dan ben je veilig en behoud je je kaart (speelrecht). Afgelopen jaar werd dat opgerekt naar de top 117, omdat er een aantal spelers stopte of vertrok naar LIV Golf of de PGA Tour. Joost eindigde als 126ste, net niet hoog genoeg dus. Toch heeft hij speelrecht voor 2023.

Hoe kom je aan speelrecht als je niet in de top 117 bent geëindigd? Er zijn een aantal manieren om je kaart voor de DP World Tour te veroveren. De eerste is de qualifiying school, een marathon van drie weken waaraan ongeveer duizend golfers meedoen. In de laatste ronde, de Final Stage, spelen circa 156 golfers zes dagen achter elkaar achttien holes. De top 20 krijgt speelrecht op de DP World Tour. Een andere manier om je kaart te verdienen, is via de Challenge Tour. Als je aan het eind van het jaar in de top 15 van dit circuit eindigt, mag je een stapje hogerop: spelen op de DP World Tour. Win je een toernooi op het hoogste niveau, dan ben je sowieso voor minimaal één jaar veilig. Is het een groot toernooi, dan kan dat zelfs voor meerdere jaren zijn.

Als je je kaart verliest, zijn er een paar uitzonderingen om toch nog een jaar je speelrecht te behouden. Ook Joost maakt van deze optie nu gebruik van. Hij staat namelijk 39ste in de career moneylist, en de top 40 mag deze ‘jokerkaart’ één keer inzetten. Ook golfers die acht toernooien of meer op de DP World Tour hebben gewonnen, of een Ryder Cup hebben gespeeld, kunnen eenmalig van deze uitzondering gebruikmaken. Daarnaast mogen spelers die lange tijd niet hebben kunnen spelen vanwege blessures – iets wat in de top- sport natuurlijk regelmatig voorkomt – de gemiste toernooien het jaar erop inhalen. Dit heet een medical exemption.

Nu hopen dat Joost eind van dit jaar makkelijk in die top 117 eindigt. Het begon gelukkig al goed in Zuid-Afrika en Abu Dhabi 🙂

*Deze blog verscheen eerst in Golfers Magazine*

Share: