Elke golfbaan is uniek en op de tour zijn toernooien, cultuur en publiek ook altijd verschillend. Een ding is wel overal hetzelfde: de toeschouwers zijn stil wanneer dat moet. Alleen zijn ze soms zo stil, dat ik me ongemakkelijk voel als ik klap of vast vooruit loop. En het is juist zo leuk wanneer het publiek de spelers aanmoedigt en zich even laat gaan. Ik voel me altijd trots als mensen Joost flink toejuichen.

Zo liep ik vorig jaar tijdens het Brits Open met een paar dronken Engelsen die het maar saai vonden dat ze zich de hele tijd moesten inhouden. ‘Natuurlijk hoef je niet de hele tijd stil te zijn’, zei ik nog tegen ze. ‘Zolang de spelers niet achter de bal staan om te slaan, mag je ze juist aanmoedigen.’ Dat lieten ze zich geen twee keer zeggen. Joost werd de holes daarna bij elke slag flink toegejuicht. Het gaf meteen een andere sfeer; meer mensen deden uiteindelijk mee en alle spelers moesten daarom lachen! 

Is er toch te veel rumoer in de baan, dan zijn er gelukkig nog de marshalls. Zij proberen het de spelers en het publiek zo aangenaam mogelijk te maken. Marshalls attenderen het publiek erop als het eventjes stil moet zijn of staan. Maar soms heb je te maken met geluiden buiten het golfterrein. Een bouwput vlak langs de baan bijvoorbeeld, waar je de hele dag door bouwvakkers hoort die boven het lawaai van de werkzaamheden proberen uit te komen. Of een moskee die gelovigen via grote speakers oproept tot het gebed. 

Ook in Mexico, tijdens de World Golf Championships, hadden we dit jaar te maken met ‘andere’ geluiden. Naast de golfbaan lag een legerbasis en regelmatig kwamen er helikopters overvliegen of hoorde je militairen marcheren. Maar ook waren ze op trompetten het Taptoe-signaal aan het oefenen: hetzelfde geluid als bij de dodenherdenking, vlak voor de twee minuten stilte. Het geluid schalde uit de speakers. Je hoorde duidelijk dat ze nog wel even moesten oefenen. Het was enorm vals! Maar het maakte ons vooral heel erg aan het lachen.

Deze blog verscheen eerst op de pagina van GolfVrouw in Golfers Magazine

Share: