Toen en nu – ik herbeleef het levensverhaal van mijn ouders

Toen en nu – ik herbeleef het levensverhaal van mijn ouders

Deze maand neem ik jullie niet mee in mijn leven, maar in het leven van een stel dat hetzelfde leven leidde, maar dan dertig jaar geleden: mijn ouders.

Hoe het allemaal begon..

Mijn hele leven staat al in het teken van de golfsport. Soms om gek van te worden. Het begon jaren voor mijn geboorte toen mijn vader, opgegroeid in een typisch Engels, klein dorpje, golftoernooien begon te spelen door heel Europa. Tijdens een toernooi in Zandvoort leerde hij mijn moeder kennen. Zij liep toen stage in het hotel waar mijn vader logeerde. Via telegram en fax hielden ze contact. Of via brieven, ook al kwam de post dan soms een paar weken later aan. Nu kan ik 24/7 Facetimen en hoef ik Joost een stuk minder te missen.

We slaan even een paar jaar over – mijn moeder had haar opleiding afgerond en reisde met mijn vader mee naar wedstrijden. Nu is de wereld een stuk ‘kleiner’ geworden en het reizen makkelijker. Zo vliegen Joost en ik van het ene continent naar het andere. Mijn ouders daarentegen reden in een oud oranje Volkswagen busje met een matras achterin van toernooi naar toernooi. Dit was makkelijk te doen omdat er maar een paar toernooien per jaar waren, in plaats van ongeveer 45 toernooien nu. Ik kan mij dat niet voorstellen. Nu kan ik soms een weekend overvliegen om Joost te supporten als hij voor de overwinning mee doet.

Gezinsuitbreiding

Het moment kwam dat zij aan gezinsuitbreiding dachten, alleen vonden ze al dat reizen en geen vaste verblijfplaats geen goede basis voor een kleine. Zij kozen ervoor om terug naar Nederland te gaan om een eigen golfbaan te beginnen. In de Zandvoortse duinen begonnen ze een 9-holes baan, The Dunes. Nu help ik bijna elke dag in wat toen de droom van mijn ouders was. Het is een echt familiebedrijf geworden.

Tegenwoordig is de Tour op alles ingespeeld, ook gezinsuitbreiding. Zo hoeft de vrouw met de kinderen niet meer thuis te blijven en te wachten totdat de man thuiskomt. Nee, er is elke dag een crèche bij de players lounge aanwezig waar zij de kids bezighouden als de vrouw met de man over de golfbaan mee wil lopen.

Houten clubs

In het huis van mijn ouders én mijn huis liggen overal nieuwe en gebruikte clubs, een ‘heaven’ voor sommige golfers. Overal staan tassen vol clubs waar mijn vader of Joost ooit mee heeft gespeeld. Ik vind het tof om te zien hoe een club in de laatste jaren is veranderd. Zo vroeg ik mijn vader van de week of hij een oude club van hem mee wilde nemen. Wat een verschil met die van Joost, mijn vader is zo oud, haha, dat hij nog met houten koppen en stalen shafts speelde.

De driver van Joost en die van mijn vader: zie het verschil.

Met een vader en vriend die beiden golfpro zijn, kan je je voorstellen dat het natuurlijk alleen maar over golf gaat als zij samen zijn. Thuis dagen zij elkaar de hele tijd uit wie er beter is, en dan komen de putters weer tevoorschijn. Mijn moeder vindt het mooi om te zien dat haar dochter haar leven opnieuw beleeft, alleen dan de modernere versie. Mijn vader vindt het geweldig dat hij eindelijk iemand heeft gevonden die de hele dag met hem over golf wil praten.

De laatste jaren reist mijn vader af en toe met mij mee maar de golftoernooien van Joost. Hij is daar helemaal in zijn ‘happy place’. Super gezellig, not, op de baan ben ik hem meteen kwijt, omdat hij op stap gaat met zijn oude golfvrienden.

Het bericht Toen en nu – ik herbeleef het levensverhaal van mijn ouders verscheen eerst op GolfVrouw.

Share: