Vroeg donker en koude dagen. Mijn minst favoriete seizoen is aan­ gebroken. Winter.

De Nederlandse golfbanen worden vanwege de kou en het natte weer wat rustiger. Voor alle diehard golfers die de winterkou durven te trotseren, hier wat tips.

Regels

Als er vorst aan de grond is, veranderen er wat regels in het golfspel. Veel golfbanen gaan naar wintergreens en soms moet je afslaan van matten. Check ook altijd even op de website of de baan open is en of buggy’s en trolleys zijn toegestaan. Als het nat is, kan het zijn dat er geplaatst mag worden. Dit houdt in dat je je golfbal terug mag leggen op een droger stuk van de fairway. De regels kunnen per dag en per golfbaan verschillen, dus kijk altijd naar de lokale regels.

Indoor golf

Kou en nattigheid zijn geen excuus om niet te golfen. De winter is juist de perfecte tijd om aan je golfspel te werken. Zoek eens een indoor golfsimulator op. Je kunt hier een rondje spelen of lekker oefenen. Er zijn zelfs golfpro’s die hierop lesgeven.

Simulatoren zijn tegenwoordig heel realistisch, en kunnen zelfs worden ingesteld op weertypes, niveau of balvlucht. Je kunt er ook met vrienden verschillende spelletjes op spelen. En dan heb je nog de indoor puttstudio’s om aan je korte spel te werken. Het is toch heerlijk om in het voorjaar helemaal ‘scherp’ de baan weer in te gaan?

Slecht weer op de Tour

Een wedstrijd van de PGA of DP World Tour worden niet snel stilgelegd, want het kost de Tour veel geld als de spelers niet spelen. Maar als de golfballen door de wind beginnen te rollen, of als het niet meer veilig is voor publiek of spelers, dan kan de Tour niks anders dan het spel stilleggen. Vaak wachten we dan in de players lounge totdat we bericht krijgen dat het weer iets rustiger is geworden en we weer naar buiten mogen. Het gebeurt misschien maar een of twee keer per jaar dat er echt een dag wordt afgelast. Dit heeft veel consequenties voor de spelers en de organisatie. De sponsoren kunnen er dan voor kiezen om minder prijzengeld uit te keren. Toevallig heeft Joost een aantal weken geleden (zaterdag 2 dec) in Zuid-Afrika nog een aantal holes moeten afmaken van de dag daarvoor omdat het op vrijdag de wedstrijd ook uren werd stil gelegd vanwege onweer.

Gelukkig organiseert de Tour de meeste golftoernooien in landen waar het perfect golfweer is, met aangename temperaturen. In onze winter reizen de tourspelers daarom vaak naar de warmere plekken op aarde. Denk aan Dubai in november en januari of Zuid-Afrika in december. Het voelt vaak raar als ik naar Joost toe vlieg en met mijn dikke winterjas het vliegtuig in stap en dan aankom in een land waar het 25+ graden is.

*Deze blog verscheen eerst in Golfers Magazine*

Share: