Na een drukke eerste helft van het seizoen nam Joost na The Open een aantal weken afstand van toernooigolf. De weken waarin hij podiumplaatsen behaalde, bezorgden hem veel stress en slapeloze nachten, waardoor hij erg moe begon te worden. En hij heeft vorig jaar na zijn break van drie maanden geleerd dat het belangrijk is om af en toe een rustperiode in te lassen. Mensen vergeten vaak dat als Joost geen toernooien speelt, hij thuis ook elke dag met golf bezig is. De weken in Nederland zijn vaak nog drukker dan toernooiweken, want juist op die momenten willen allerlei mensen iets van hem. Denk aan sponsoren en de media. En dan is er natuurlijk nog het trainen tussendoor. Joost is zes tot zeven dagen per week gemiddeld acht uur aan het trainen of met golf bezig. Soms een paar dagen of weken wat minder doen is ook goed voor het her- stel. En in tegenstelling tot vorig jaar kan hij nu wat makkelijker een pauze nemen. Hij heeft zijn kaart voor vol- gend seizoen al veilig gesteld en zich gekwalificeerd voor de Final Series eind dit jaar. Daarom zie je de meeste spelers die er goed voor staan heel augustus geen toernooien spelen.

The Open, het laatste toernooi voor zijn ‘zomerbreak’, brak Joost echt op. We sliepen in een huis op slecht vijf minuten van de baan. Perfect, maar Joost kwam er al snel achter dat de bedden hem blessures zouden opleveren. Hij is een moeilijke slaper en moet er altijd rekening mee houden dat het hotel dat hij boekt goede en harde matrassen heeft. Als hij dat niet doet, heeft hij meteen weken last van zijn rug. De rest van het gezin Lancaster vloog op woensdag naar Liverpool. Wij kregen de opdracht om in de plaatselijke campingwinkel op zoek te gaan naar een matje of iets dergelijks waar hij beter op kon slapen dan de grond waar hij de eerste twee nachten op lag. Het bed was inderdaad helemaal doorgezakt en je voelde de veren in je rug. Zelf heb ik op een luchtbed geslapen en Joost op een hard campingmatrasje. Het leven op de tour lijkt zo rooskleurig, met mooie bestemmingen en chique hotels, maar soms hoort slapen op de grond er ook bij.

De weken thuis, voordat hij weer in Zwitserland zou beginnen met spelen, hebben we genoten van wat minder volle agenda’s. Begin augustus maakten we een ‘babymoon’ naar Mykonos, een rustige vakantie waar we lekker samen met de babybuik van elkaar hebben genoten. Ook zijn we begonnen met het klussen voor de babykamer. Daarnaast heeft Joost in de week tijdens de Formule 1 in Zandvoort mijn ouders geholpen. Onze golfbaan, The Dunes, wordt dan omgetoverd tot de officiële 538 camping. Elke dag komen er duizenden mensen voorbij op weg naar het circuit. Op de putting green hebben we een horecaplein met grote schermen ingericht en Joost en ik staan achter de bar. Het is leuk om af en toe meer samen te doen. Vroeger moest ik altijd alles alleen doen en hem via foto’s of Facetime op de hoogte houden. Het was een fijne zomerstop. Op naar het tweede deel van het seizoen!

*Deze blog verscheen eerst in Golfers Magazine*

Share: