Een aantal weken geleden zijn we bij ons op de golfbaan, The Dunes in Zand­voort, begonnen aan het upgraden van de bunkers. Mijn broertje kwam met het idee om de zijkanten van de bunkers op te vullen met kunstgras. Vanaf dat moment waren de greenkeepers samen met mijn broertje en vader bezig om het beste kunstgras te zoeken voor deze upgrade.
Al snel kwamen ze uit bij een bedrijf in Engeland. We kregen tien pallets opge­stuurd met allemaal soorten en kleuren gras. Het was zo mooi dat het niet van echt te onderscheiden is. Als test hebben ze de bunkers van hole twee vervangen door kunstgras met zand ertussen. Het opstapelen van de pane­len geeft hetzelfde effect als bij de bun­kers op St Andrews. Iedereen was meteen zo enthousiast dat we direct doorgaan met het vervangen van de andere bunkers.

Bij het aanleggen van een bunker komt veel kijken. Je moet niet alleen reke­ning houden met de veiligheid van de golfers maar hij moet ook eerlijk en speelbaar blijven. Dan kun je denken aan de locatie waar hij geplaatst wordt, maar ook aan het soort zand en dat er bijvoorbeeld geen konijnenholen in mogen komen. En als het regent, mag de bunker niet instorten of vollopen met water. Een goed voorbeeld daarvan zagen we een aantal weken geleden tij­dens de Dubai Desert Classic. In Dubai regent het bijna nooit, dus de golfbaan is niet ontworpen om veel water af te kunnen voeren. Als er dan toch nood­ weer komt, heb je problemen. Op don­derdagochtend was er een delay van zes uur omdat er veel schade aan de baan was door ingestorte bunkers.

Geschiedenis

Door onze nieuwe bunkers werd ik benieuwd waarom deze frustrerende zandkuilen eigenlijk op een golfbaan liggen. Ze zijn ontstaan doordat de schapen die het gras op de Schotse en Engelse linksbanen kort hielden, bij slecht weer achter heuveltjes schuilden voor de regen en de wind. Hierdoor groeide op deze plekken nauwelijks gras en ontstonden er zandkuilen. Een fijne schuilplek voor schapen en een extra hindernis voor golfers, die je steeds vaker terug zag komen op verschillende plekken in de baan.

Je hebt allerlei soorten bunkers, die verschillen qua diepte, soort zand, grasranden, en ga zo maar door. Pot­ bunkers, greenside bunkers, fairway bunkers, alles komt voorbij. Vaak kun je aan de bunkers ook zien uit welke tijd een golfbaan stamt, als er ten­ minste niet al te veel aan gesleuteld is. Wist je dat de diepste bunker in de wereld zeven meter diep is en ligt op de Royal St. George Golf Course in Kent, Engeland?

Onze favoriete bunker is en blijft natuurlijk onze hond. De headcover van de driver van Joost is een imitatie van Bunker, zodat de hond altijd een beetje met Joost meereist.

*Deze blog verscheen eerst in Golfers Magazine *

Share: