Het KLM Open is niet alleen een feestje voor golfers en fans, maar ook een uitstekende kans voor vrijwilligers uit heel golfend Nederland om hun steentje bij te dragen aan ons grootste golfevenement. Vaak begint de inschrijving al maanden van tevoren en stopt de teller pas bij meer dan duizend vrijwilligers. Ze vormen een belangrijke schakel in het toernooi en zorgen dat alles de hele week op rolletjes loopt. De taken van vrijwilligers tijdens het KLM Open zijn erg gevarieerd. Ze helpen bij het begeleiden van toeschouwer en assisteren de spelers en organisatoren. Ze kunnen bijvoorbeeld de spelers van het hotel naar de golfbaan rijden, toeschouwers begeleiden naar de hospitality tenten, helpen bij het opzetten an afpreken van de infrastructuur, de medische teams assisteren of de balies bij de ingang bemannen. Sommige golfbanen komen met een groep vrijwilligers, waardoor ze een ‘eigen’ hole mogen begeleiden. Soms is het grappig om te zien dat bepaalde vrijwilligers hun taak wel heel serieus nemen en mij hard wegduwen als ik bij Joost in de buurt kom. Gelukkig zien ze dan meestal al snel mijn badge van de Tour en weten ze dat we bij elkaar horen.

Elke vrijwilliger krijgt elk jaar speciale kleding. Laatst waren Joost in het bejaardentehuis in Zandvoort waar mijn 93jarige oma woont. Daar zagen we een oudere man met een KLM Open jas van jaren geleden. Het was te zien dat de jas al erg oud en heel gedragen was. Jammer genoeg zagen we het jaartal er niet meer op staan. Ik zie wel vaker mensen trots hun KLM Open kleding dragen. Het is prachtig om dit te zien!

Mijn mooiste moment tussen de vrijwilligers was toch wel in 2016 toen Joost op The Dutch het KLM Open voor de tweede keer won. Na de prijsuitreiking reden we met een buggy naar de tent waar alle vrijwilligers zich verzamelen hadden en begonnen te zingen toen wij binnen kwamen: ‘ Joost is on fire en “Simply the best’. Met tranen in mijn ogen zag ik Joost daar op het podium staan en de beker in de lucht houden.

Nog steeds als in de liedjes op de radio hoor, denk ik terug aan dat mooie moment. Ik hoop snel weer zo iets moois te mogen beleven. Op naar een geweldig thuistoernooi met veel gezellige toeschouwers en vrijwilligers.

FEITJES VAN HET KLM OPEN 2024

  • 1021 Hekwerken
  • 312 Dranghekken
  • 1712 Rijplaten
  • 15 Waterpunten
  • 13 km Roping (touwen langs de golfbaan)
  • 1600 Paaltjes
  • 85 Tenten
  • 66 Buggy’s

*Deze blog verscheen eerst in Golfers Magazine*

Share: