Steeds vaker maken papieren scorekaarten plaats voor de digitale versie op de smartphone. Prima, want al dat papier verdwijnt na de ronde meestal direct in de prullenbak. Er zijn echter nog steeds golfers, vaak boven een bepaalde leeftijd, die geen smartphone hebben of hun telefoon niet willen gebruiken tijdens het golfen. Ook wel weer begrijpelijk, eventjes lekker niet bereikbaar zijn.

Een scorekaart is alleen verplicht tijdens een officiële wedstrijd of als je een qualifying kaart speelt. Je hoort dan alles officieel in te vullen, zodat de marker na negen of achttien holes alles kan controleren. Amateurs vullen, nu het digitaal kan, vaker een verkeerde score in om hun handicap omlaag te krijgen. Digitaal is er immers minder controle op. Maar uiteindelijk heb je alleen jezelf ermee als je handicap lager is dan je spelniveau.

Op de tours gebruiken ze nog steeds de papieren scorekaart, die elke ronde op de eerste hole wordt uitgedeeld aan de spelers. Vanaf dat moment is het hun eigen verantwoordelijkheid om die kaarten te wisselen met een flightgenoot, zodat er voor elkaar gemarkt kan worden. Na afloop checken speler en marker gezamenlijk of alles goed en eerlijk is ingevuld. Dit is zo geregeld om fraude tegen te gaan.

Ook loopt er tijdens toernooien van de grote tours bij elke flight een ‘scorer’ mee. Deze geeft per hole de score door, zodat deze meteen verwerkt kan worden en men bij de televisie weet wanneer er geslagen gaat worden. Daarom zie je op de apps van de DP World Tour en PGA Tour altijd meteen de score, terwijl de spelers nog maar net op de volgende tee staan. De score die je op het live scoreboard ziet, is niet bindend en kan dus altijd aangepast worden als er een fout is gemaakt. Laatst was er bij Joost weer een foute score ingevuld op de app. Dit kan gebeuren, omdat de ‘scorer’ die mee- loopt niet altijd weet of er eventueel een strafslag wordt gegeven, en ook wisselen ze per ongeluk wel eens de scores van de spelers om. Dit keer was er van een eagle een birdie gemaakt, waardoor Joost na het tekenen van zijn score opeens een aantal plekken hoger eindigde.

Zodra de spelers na de ronde in het ‘recording office’ zijn om de kaarten te controleren, kijkt eerst iedereen zijn eigen kaart na en dan nog een keer samen met de marker. Als alle partijen het eens zijn, zetten ze hun handtekening. Eenmaal buiten de deur van het ‘recording office’ mag je niks meer veranderen aan je scorekaart en is de ingeleverde kaart bindend. Ben je toch iets vergeten of heb je iets verkeerds ingevuld, dan betekent dat in de meeste gevallen meteen dat je gediskwalificeerd bent voor het toernooi. Heb je jezelf tekortgedaan en heb je een hogere score ingevuld, dan word je niet gediskwalificeerd maar telt de hogere score. Hoe dan ook zie je tourspelers altijd heel geconcentreerd hun kaart invullen en controleren. Want niemand wil natuurlijk gediskwalificeerd worden door een foutje op zijn of haar ingeleverde scorekaart.

*Deze blog verscheen eerst in Golfers Magazine*

Share: