Soms heb ik er moeite mee dat iedereen een mening heeft en het beter weet. Zelf ben ik een perfectionist, en ik ben ervan overtuigd dat je dit als topsporter of iemand in het bedrijfsleven ook moet zijn om succes te hebben. Maar het kan ook in je nadeel werken. Niks is goed genoeg, elk resultaat dat je behaalt is een tegenslag. Het ene moment kun je een tegenslag makkelijker een plek geven dan de andere keer. Als Joost een slechte dag op een golftoernooi heeft, kan ik daar erg van balen. Joost heeft er ook moeite mee als hij na een paar dagen aan de leiding te hebben gestaan niet de beker omhoog kan houden op zondag. Dat komt dan hard aan, dan probeer ik hem weer positief te krijgen zodat hij met volle moed de volgende dag weer op de golfbaan staat.

Voordat ik ergens aan begin, ben ik altijd positief. Als mensen (of de media) vragen stellen aan mij of Joost, zijn wij dan ook altijd vol zelfvertrouwen. Maar als het dan niet de week wordt waarop je had gehoopt, is dat soms lastig en wordt het soms tegen ons gebruikt. Dat blijf ik na bijna 5 jaar nog steeds erg lastig vinden.

Veel mensen volgen golf met plezier en balen er dan ook van wanneer Joost een mindere dag heeft. Maar buiten super supporters verschijnen er ook vaak negatieve reacties op bijvoorbeeld social media of zeggen mensen iets onaardigs net hard genoeg dat ik het hoor. Vaak zijn het mensen die ons niet kennen of de situatie niet weten. Joost kan daar veel beter mee omgaan dan ik. Hij vindt dat het erbij hoort, wat natuurlijk ook zo is. Toch vind ik het lastig als mensen over mij of Joost negatieve opmerkingen plaatsen. Het blijft je geliefde en je wilt eigenlijk dat iedereen alleen maar positief over hem praat.

Met het WK is natuurlijk ook iedereen de bondscoach van Nederland. Als ik op tv sport of op de golfbaan loop, weet ik het ook vaak beter of vraag ik me af waarom iemand iets doet. Daarom vraag ook altijd aan Joost waarom hij een bepaalde keuze heeft gemaakt. Meestal zit daar een goede reden achter. Het is goed om niet altijd meteen een mening te vormen of een conclusie te trekken. Er zit vaak meer achter dan dat er op een scorekaart te zien valt.

Geloof me, wij voelen de tegenslagen ook, ik denk zelfs meer! We proberen er niet te lang in te blijven hangen, want er is altijd een volgende week waar je fris op de eerste tee moet verschijnen. Dat is topsport!

Share: