Een paar kilometer te hard, de hond los laten lopen waar het officieel niet mag of even snel de supermarkt binnen rennen zonder geld in de meter te stoppen. Ja hoor, een paar weken later ligt er weer zo’n envelop op de deurmat. Boetes! Ze zijn mijn grote ergernis, al is het altijd mijn eigen schuld.

Niet alleen in ons normale leven krijgt iedereen weleens een boete, ook op de European of PGA Tour ga je als speler op de bon als je iets fout doet.

Voorbeeldfunctie – Als golfer ken je natuurlijk de regels; doe je iets verkeerd in de baan, dan krijg je een of twee strafslagen. Wat dat betreft gelden voor amateurs en professionals in een wedstrijd dezelfde golfregels. Maar voor professionals komt er toch meer bij kijken: als speler moet je er altijd rekening mee houden dat mensen over je schouder meekijken. Je hebt een voorbeeldfunctie, je bent live op tv, er staat publiek langs de fairways. Dus is boos worden, schelden, met je clubs gooien niet echt verstandig. Die voorbeeldfunctie heb je als professional nu eenmaal altijd, ook als het niet lekker gaat.

Vulkaan op uitbarsten – Er zijn spelers die bekend staan als vulkaan die elk moment kan uitbarsten als zij een slechte dag hebben. Denk aan Thomas Pieters die live op tv zijn driver door midden brak, Henrik Stenson die zijn wedge in de vijver gooit of Joost die vorig jaar in België op de achttiende green zijn putter over zijn knie brak. Het gebeurt allemaal in een oogwenk, zonder erover na te denken. Het is allemaal pure frustratie. Die daarna vaak al snel overgaat in spijt.

Weinig genade – Toch kent de Tour weinig genade voor heethoofden. Op schelden of bewust iets stuk maken staan zware boetes. 250 euro voor de eerste keer, maar boetes kunnen bij aanhoudend wangedrag oplopen tot 10.000’s euro, strafslagen en soms zelfs schorsing.

Niet alleen voor slecht gedrag kan de speler een boete krijgen maar ook wanneer hij zich niet aan de kledingvoorschriften houdt. Denk aan een korte broek op de wedstrijddag. Ook worden er boetes uitgedeeld wanneer de caddy de bunker slecht of helemaal niet heeft aangeharkt.

Balen dus, als je wordt beboet – al begrijpen wij recreatiegolfers die woede heel goed en snappen we hoe frustrerend het is als het niet loopt zoals je wilt. Voor ons is het in elk geval een schrale troost dat we niet de enigen zijn.

Deze blog verscheen eerst op de pagina van GolfVrouw in Golfers Magazine

Share: